Kategoriarkiv: Hjälpare

Tipsens dag

Igår handlade det mer om olika tips och hjälpmedel som kan hjälpa våra barn.

Vi fick också höra en mamma till en 33 årig kille och hur deras liv har varit och hur det ser ut nu. Hon och hennes man var med förra gången också. Men tyvärr så hade hennes man gått bort…. Då blir man påmind om att livet ör ganska skört och att samhället måste fungera för att våra barn ska klara sig utan oss föräldrar i framtiden…. Skrämmande tanke.

Jag pratade också inför alla som representant för vår föräldraförening. Det var nervöst. Det hade varit enklare att prata om vår buse…. Men jag tror det gick bra och jag hoppas verkligen att de föräldrar som inte redan är med i vår fb-grupp kommer med. För den är viktig tycker jag. Där kan vi stötta varandra.

 

Lyssnande bokmal

Jag lyssnar på ljudböcker när tränar, kör bil och lagar mat. Det gör jag för att slappna av. Att läsa på riktigt är för tidskrävande och svårt att göra i mörkret innan man ska sova. Då jag sover i samma rum som bubben… Dessutom är jag dyslektiker. Så att lyssna är ett bra sätt att få i sig böcker.

Jag har rippat många CD-skivor för att få in dem i olika mp3-skivor och telefoner. Nu i slutet har jag försökt att begränsa mig till mp3-skivor. För att slippa rippa mååånga skivor och att ha en fysisk skiva kändes tryggt. Jag har även laddat ner böcker ibland från bl.a bokus och adlibris. Men det har kännts lite nervöst för att få boken rätt utan att man liksom har stenkoll och betala för den samtidigt.

Nu fick jag en provmånad av storytel. Och jag är fast. Jag kommer betala ca 170 kr per månad och då kan jag lyssna fritt på böcker. Det finns många böcker att välja på. Jag kan streama samtidigt som jag lyssnar eller ladda ner boken och kunna lyssna på den offline. Jag har sedan jag började strax innan nyår är: Den femte årstiden och vattenänglar, båda av Mons Kallentoft och nu lyssnar jag på Jag är Zlatan. Så kul tycker jag det är.

Så jag kan starkt rekomendera detta. En perfekt app att ha i mobilen.

Jag började lyssna på böcker för ett par år sedan och de hjälpte mig att inte älta alla jobbiga tankar med att ha fått ett speciellt barn. Musik hjälper inte mig på samma sätt. Jag lyssnar nästan aldrig på texter på låtar. Men böcker måste man ju liksom lyssna på för att förstå. Musik räcker det med själva ljudet tycker jag.

 

Habmöte

I morse var vi på habmöte. Det var kurator, arbetsterapeut och logoped med. Kontaktpersonen för oss är kuratorn. Henne(kuratorn) pratade jag och grät mycket hos när bubben var i 2 års åldern. Nu konstaterade både maken och jag att bubben har det skitbra i sitt liv. Lycklig och glad och nyfiken. Jag kommer ihåg när jag satt hos henne för ca 7 år sedan och tyckte det skulle vara skitjobbigt om han skulle behöva gå på särskola. Det gör han nu….. Till och med träningsskolan och han stortrivs! Och det känns jättebra.

Nu efter sommaren skickade jag ett mail tillkuratorn och var mycket frustrerad och trött. Brist på sömn och vila under semestern gör ju liksom sitt….. Hon ordnade ihop ett möte och vi satt nu och diskuterade olika hjälpmedel m.m. Vi ska prova ut en rullstol som bubben kan sitta i vid vissa tillfällen. Dessutom fick vi tips om lite kommunikationsappar som vi kunde titta på och kanske få utskrivet! Och hör och häpna, de hade ett kedjetäcke som vi kunde testa. Så nu kan vi lämna tillbaka det gigantiska bolltäcket som ligger i förrådet. Det var också lite andra saker som beslutades, som att vi vill ha läkarintyg för både färdtjänst och handikappsplats på parkeringar. Ett bra möte helt enkelt!

 

Jag tycker det ska bli spännande att testa kedjetäcket. Hoppas det gör min buse lugnare på natten. För om han väl sover så gör han sitt bästa för att putta ur mig ur sängen…..

 

 

Huslig jag?

Igår när bubben och jag var och handlade köpte jag en bakmix med mjuk pepparkaka från kungsörnen. Detta kom han på i förmiddags och krävde att vi skulle “baka”. Så det gjorde vi. Detta är bakning helt i min smak. Sätta på ungen. Hälla i innehållet i förpackningen i en bunke och hälla i 2 dl vatten och vispa i en minut. Sedan in i ugnen i 45 minuter och kakan är färdig.

IMAG0194

Precis när vi tog ur kakan ur ugnen ringde svägerskan och frågade oss om vi hade skumma problem hemma… Nä sa jag. Har inte märkt något. Bubben arg och vill smaka på kaka och jag hör kurtan från TV:n. Hon kunde inte se på TV men hörde den och massa skumt. När jag kom ut till TV:n såg jag att vi hade samma problem… Skumt tyckte jag och Axel började trycka på alla knappar…Jag ringde henne och sa att vi hade samma problem. Internetet hade också gott ner och vår fasta telefon hade slutat fungera…. Hmmm Vi ringde min man som ringde fortum som slog allt ifrån sig…. Då ringde svägerskan fortum eftersom fler hus i området hade exakt samma problem…. Jaja… tänkte jag… Bubben måste äta. Jag gör nudlar. Men det gick inte för plattan blev inte tillräckligt varm…. Den också knas. Då fick det bli micromat för den fungerade. Det skulle komma hem någon elektriker till svägerskan på eftermiddagen och när min man kom hem fungerade allt. Så vi hade liksom bara halv ström….

Auktion Julklappen

Bubbens skola är med i Auktion Julklappen. Det är Läkarmissionen som skickar iväg paketen till bl.a Moldavien och Ukraina. Det som gäller med paketen är att:

Det här ska paketen innehålla:
» 1 blyertspenna
» 1 pennvässare
» 1 suddgummi
» 1 ritblock
» 1 ask färgkritor
» 1 tvål
» 1 tandborste
» 1 tub tandkräm
» 1 reflex
» 1 tablettask
» 1 vykort eller bild som är typiskt svenskt med en julhälsning från den som skickar paketet

Lägg alla saker i en plastpåse innan ni slår in! Då minskar risken för att något ramlar ur när paketen ska fraktas från Sverige till Moldavien, Lettland, Ukraina eller Rumänien.

Svenskt julklappspapper är superkul för barnen att få! Försök att få klapparna så hårt packade som möjligt.

Förra måndagen hade jag med mig ett sådant paket till bubbens skola. Han tyckte det var jättespännande med en julklapp. Men mycket konstigt att det inte var till honom. Han tittade på tomtarna på pappret och pekade på dem.

IMAG0134