Kategoriarkiv: Bröloppsresan

Oslo

Under de två guidade turerna bland bergen undrade maken varför de inte nämnde kriget… Men med färgan full av italienare kanske det inte var så konstigt…. När vi kom till Oslo hittade vi alldeles själva ett museum som handlade om kriget.  Jag är ju inte särskilt fascinerad av krigshistoria(det var då historia blev tråkigt, anser jag) men jag hängde med och fotograferade. Det jag tyckte var mest spännande var hur fångarna och underrättelsetjänsten smugglade info…

Efteråt tog vi lite bilder på färjan och oss själva.

IMAG0912IMAG0203

IMAG0917

De hade en staty av Franklin Delano Roosevelt för han hjälpte tydligen dem med kriget.

IMAG0920

Färjan är stor!

IMAG0919

IMAG0926

Sedan gick vi tillbaka och njöt av sista natten på kryssaren orshestra.

Stavanger

Vi började dagen med frukost och fick förbi fin handukskonst

IMAG0862

Sedan tog vi en promenad i Stavanger. Jag såg en mysig klänning som var alldeles för dyr.

IMAG0863IMAG0864

Vi gick sedan till färjan där jag tog en sista spabehandling. Ballineisk massage med varma stenar. Och vi gjorde ordning oss för en galakväll och tog en drink.

IMAG0866IMAG0873

Den är kvällen tackade liksom personalen som har tagit hand om kvällsmiddagen för sig. Här kommer de in med en slags brinnande tårta.

Brinnande tårta

Sedan fick vi varsin god tårtabit…..

IMAG0881

Flåm

Så här ser den lilla byn Flåm ut. Där tog vi också en tur med buss. Här kunde vi komma iland utan livbåtar. Det var bara att visa sitt lilla kort och gå av.

IMAG0191

Turen gick först till en vit grotta. Det är en grotta där det finns aluminium. Alltså är den vit inuti. De hade gjort i ordning den med ljuseffekter och troll. Ibörjan fick vi gå in en och en på en matta för att riktigt se hur fin den är. Samtidigt spelades Greigs Bergakungen. Det var häftigt.

IMAG0831IMAG0837

IMAG0840IMAG0843

Det kommer mer från grottan i ett inlägg till.

Sedan åkte vi buss och fick se många fina vattenfall. Vi åkte också Norges brantaste backe. Den hade 18 % lutning. Den blev enkelriktad 2008. Innan fick en buss backa om man möttes…. Ni ser hur “stora” skyddsräcken det är…

IMAG0850DSCN0261

Vi stannade vid ett fint vattenfall och tog kort och drack en fanta som maken beställde på svenska Blinkar.

IMAG0853

När turen var färdig hade jag bråttom att komma till toa. När jag både är hungrig och nödig ska man inte bråka med mig….

IMAG0194

På kvällen åt vi god galamiddag och såg på en häftig show med akrobatik.

IMAG0854

IMAG0855

Geiranger

Geiranger var ett fint ställe. Jag vakade och tittade ut genom balkongfönstret och såg inte bara hav utan jag såg berg. Jag gick upp och gick ut och tog kort. Det var höga berg och mycket vattenfall.

IMAG0791

Vi gick upp och åt frukost och skulle sedan på en tur. Som handlade om vattenfall och bondgård. Färjan stannade mitt i viken och vi fick ta livbåtar in till Geiranger för att sedan ta en guidad buss. Det var duktiga organisatörer som innan alla kom iväg organiserade upp alla som skulle på tur. Att de kom på rätt tur och på rätt språk. De som pratade på båten kunde alla 5 språk. Alla fick en klisterlapp som talade om vilken grupp man tillhörde och fick sedan följa med rätt plakat ut så att man kom till rätt buss. På vår buss var det tyskar och engelskspråkiga. Så guiden höll sig till dessa språk. Hon var duktig och man lärde sig mycket.

DSCN0139

IMAG0797

Här står jag vid bondgården som gjorde getost. Mycket brant gård. Där var det roligast att se när fransmännen försökte gräva i osten med en osthyvel.

DSCN0155

Mannen ville inte gå in och smaka ost med alla fransoser så han stod ute och pratade med en killing.

IMAG0178

Sedan åkte vi till en utkiksplats och jag tog kort på färjan. Det är den stora längst in som var vår.

IMAG0800

Det var lite regnigt och disigt. Men emellanåt kom även solen och längre upp i bergen hade det snöat på morgonen.

IMAG0802

IMAG0804

Vattenfall på nära håll.

IMAG0807

Tillbaka till färjan för att äta lunch och vila.

IMAG0809

Dessa vattenfall såg vi på väg ut ur fjorden Geiranger. Jag tror de kallas de 7 systrarna.

IMAG0187

Sedan efter middagen på kvällen gick vi och undersökte discot och tog var sin drink.

IMAG0822

At sea….

Efter Kiel var det ett dygn på sjön. Jag tog en av mina massage denna dag. Det var en 30 minuters balinesisk massage. Mycket skönt. Jag badade sedan bubbenpool, vanlig bastu och turkisk bastu.  Någon av alla dessa tailändskor som hade massagen kunde göra fina figurer av handdukar.

IMAG0862

Glittrigt och fint var det på färjan.

DSCN0036

Vi satt en stund i en bar och kollade på en hysterisk underhållning om drinkar. Vi tog var sin och njöt av dem.

DSCN0091

Efter detta vilade vi lite och gjorde oss i ordning för galamiddag. Vi gick inte på cocktailen med kapten. När vi minglade till middagen ville jag att maken skulle ta bild på mig. Det gjorde han och sedan fick vi hjälp av en proffesionell fotograf som fotade oss tillsammans. Dessa kort köpte vi. Men ännu har vi dem inte i digitalt format.

DSCN0105

På galamiddagen åt och drack vi gott. Det var riktigt trevligt med galamiddag tycker jag. Vi gick sedan på en fin underhållning med mycket akrobatik i. Sedan tog jag en rolig och liten drink.  B52 heter den och innehåller:

2 cl Kahlua
2 cl Baileys
2 cl Cointreau

DSCN0120

Kiel

Efter Köpenhamn åkte vi till Kiel. Där var det lugnt eftersom det är söndag och då är Tyskland stängt. Men varmt var det så vi tog en liten promenad i solen.

IMAG0154

Efter ett tag blev vi törstiga och använde lite skrammeleurosar som vi hade i ett FOREXkuvert. Det blev var sin öl. Ja jag tog också en öl för jag var törstig. Jag drack upp lite mer än halva i alla fall.

IMAG0158

När färjan åkte iväg hade vi en obligatorisk övning. Vi fick ta på oss våra flytvästar och lyssna på hur de fungerade och så. All information var på tyska, engelska, spanska, franska och italienska.

IMAG0780IMAG0781

Efter den trevliga middagen denna kväll gick vi långa korridorer till vår hytt längst fram. Efter några dagar fattade vi hur vi skulle göra för att slippa de flesta korridorerna.

IMAG0173

Köpenhamn

Morgonen den 21 maj började med först skjuts till Göteborg av svärfar och sedan tåg till Malmö. Där vi fick byta tåg för att åka över Öresundsbron. Nervösa var vi att allt skulle funka. Men det gjorde det. Här står jag och väntar i Malmö.

IMAG0124

Efter att tågturen var färdig haffade vi en taxi som körde oss till MSC Orchestra. Vi fick börja gå ombord med en gång. Även om vi var flera timmar för tidiga. Det gick smidigt och vi fick var sitt kort som kopplades till mitt Visa-kort. Med detta kort kom vi in i hytten, betalade allt på båten, dryck, resor och annat. När vi hade kommit till hytten och vilat lite hade våra väskor kommit utanför dörren. Då gick vi en rundtur på båten och åt lite lunch från buffén. All mat ingick. Men all dryck fick man betala.

IMAG0132

Här står jag fram på färjan och tittar ut över Köpenhamn.

IMAG0135

Sedan ville jag ha en drink och beställde det i baren. Hela färjan var i mycket gott skick. Ingen lampa fick vara sönder och det städades och putsades överallt, hela tiden.

IMAG0144

Visst ser de goda ut Blinkar. Den till vänster var någon specialare för färjan och den till vänster heter BBC.

DSCN0082

Vår hutt låg längst fram på våning 9. Den hade balkong och jättestor dusch. Den var extra rymlig för det var en handikappshytt. Vi fick möblera om. För sängarna stod inte ihop. Vi hade en TV som vi kunde se en massa italienska kanaler på och en tysk. Så vi såg inte så mycket på TV. Vi har missat alla nyheter denna vecka. Så det har varit en riktig semester. Internetet var föööör dyrt och osäkert. Men vi kunde se filmen om vad som hände och vad som hade hänt på skeppet. Det filmades hela tiden och man kunde sedan köpa filmen om man ville.

IMAG0149

På kvällen var det fin middag. Då blev vi visade till ett bord med 4 platser… Vi undrade vilka vi skulle sitta med. Skulle det bli en av alla italienska pensionärer. Men när det kom ett par och vi presenterade sig så var de svenskar, så skönt. De var dessutom jättetrevliga. Varje kväll satt vi tillsammans med dem och delade erfarenheter om vad vi hade upplevt på färjan och på utflykterna och livet i sig.

På land…

Ja nu är resan slut och vi är hemma. Anledningen till att jag inte bloggade var att det var för dyrt. Det kostade 4 euro för 10 minuter…. Så det fick vänta. Dessutom var det dålig teckning. Men vi har haft det supermysigt. Jag ska skriva och berätta mer, men just nu försöker jag vänja mig av med att kallas Madame och att inte dricka drinkar….Martiniglas

IMAG0929

Är ganska trött trots att vi inte gjort annat än att tagit det lugnt och vilat. Imorgon får vi hem bubben som har haft en spännande vecka med mormor och morfar och farmor och farfar.