Assistans

Som jag misstänkte så gick utredningen ut på att klämma åt oss stackare som försöker överleva vardagen. Jag läste i tidningen

FöraldraKraft 

om utredningen om assistansersättningen…. Jag tycker att det SKA vara varje familjs val att välja hur de vill lägga upp assistansen. Alla vill INTE ha assistenter springande hemma hos sig jämt. Jag har svårt att vänja mig vid den tanken. Bara för att man får ett funktionshindrat barn så ska man inte behöva ha okända personer hemma hos sig jämt. Och bubbens behov är ju inte direkt inställda på en klocka. Visst, påklädning, tvättning och blöjbyte kan man ju nästan sätta på klocktid. Men vem ska komma de timmarna han råkar vara vaken på natten? Och ingen vet ju när han behagar vakna på natten? Vem ska se till att han inte kladdar med bajs på olämpliga ställen? Vem ska lotsa honom rätt så att han inte ställer till det för sig? Vem ska vara hans tolk?

Jag blir rädd. Självklart inser jag att vi inte alltid i all framtid ska vara hans assistenter. Men nu i början känns det helt rätt. Och speciellt eftersom tvisten om hur många timmar vi är berättigade till inte är färdig. Om det ska vara så svårt och långdraget att få rätt till assistanstimmar så är det omöjligt att anställa assistenter när man startar och omprövar. Jag förstår att man måste ange tid för det som är grundläggande behov och det man gör för det assistansberättigade barnet. Men diskussionen borde istället vara om vad som är grundläggande behov. Det borde vara ett grundläggande behov att få på sig ytterkläder. Det borde också vara grundläggande behov att få hjälp att göra sig förstådd och att förstå. Och det borde vara ett grundläggande behov att få hjälp att skydda sig själv för faror, och att andra och saker ska skyddas….

rör-inte-min-assistans

Vi som verkligen behöver assistans blir straffade för att några få IDIOTER har fuskat. Det känns orättvist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>