Dagsarkiv: 12 november, 2013

Kalla Fakta

I söndags var det ett Kalla Fakta. Jag brukar inte se på det men nu kände jag att jag var tvungen. Det skulle handla om hur kommuner försöker komma förbi LSS(Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade ). Där handlade det om att kommuner tar in konsulter för att få hjälp att neka hjälp. De anväde även dessa konsulter som juridisk hjälp…. Han som de filmade och hade en föreläsning för LSS-handläggare från kommuner. Han försökte nog göra föreläsningen roligare genom att driva med funktionshindrade. Det kanske låter som en liten sak att inte få använda så mycket tvål man vill när duschar. Det handlar ju inte om en dusch. Det handlar om alla duschar i livet…..

Det kändes tråkigt att de tar in konsulter för att komma undan en lag. En lag som när som helst kan gälla vem som helst. Alla kan råka ut för en olycka och bli så skadad att man blir beroende av hjälp enligt LSS. Och det är INTE lätt att be om hjälp. Tänk att inte få duscha och gå på toa som du vill. Det är egentligen inte handläggarnas fel. De får säkert sparkrav från sina chefer och kommunerna har ju fått mindre pengar pga att skatterna har minskat. Detta är en politisk fråga och snart är det val. Jag kan säga att det bubblar av ilska i olika handikappsorganisationer. Det har verkligen stramats åt de senaste åren.

 

Man måste verkligen tänka efter innan man uttalar sig om stödet funktionshindrade har rätt till.

Självklart ska det vara en ordentlig utredning så att man får rätt hjälp. Och jag blir väldigt arg när jag läser om fusk inom t.ex assistans. Tyvärr så blir de som verkligen behöver hjälp drabbade av att några få fuskar. Speciellt blir föräldrar som jobbar som assistenter ifrågasatta. Men jag lovar att det skulle bli ännu dyrare om inte föräldrarna ställde upp.