Dagsarkiv: 23 februari, 2012

Assistans

Som jag misstänkte så gick utredningen ut på att klämma åt oss stackare som försöker överleva vardagen. Jag läste i tidningen

FöraldraKraft 

om utredningen om assistansersättningen…. Jag tycker att det SKA vara varje familjs val att välja hur de vill lägga upp assistansen. Alla vill INTE ha assistenter springande hemma hos sig jämt. Jag har svårt att vänja mig vid den tanken. Bara för att man får ett funktionshindrat barn så ska man inte behöva ha okända personer hemma hos sig jämt. Och bubbens behov är ju inte direkt inställda på en klocka. Visst, påklädning, tvättning och blöjbyte kan man ju nästan sätta på klocktid. Men vem ska komma de timmarna han råkar vara vaken på natten? Och ingen vet ju när han behagar vakna på natten? Vem ska se till att han inte kladdar med bajs på olämpliga ställen? Vem ska lotsa honom rätt så att han inte ställer till det för sig? Vem ska vara hans tolk?

Jag blir rädd. Självklart inser jag att vi inte alltid i all framtid ska vara hans assistenter. Men nu i början känns det helt rätt. Och speciellt eftersom tvisten om hur många timmar vi är berättigade till inte är färdig. Om det ska vara så svårt och långdraget att få rätt till assistanstimmar så är det omöjligt att anställa assistenter när man startar och omprövar. Jag förstår att man måste ange tid för det som är grundläggande behov och det man gör för det assistansberättigade barnet. Men diskussionen borde istället vara om vad som är grundläggande behov. Det borde vara ett grundläggande behov att få på sig ytterkläder. Det borde också vara grundläggande behov att få hjälp att göra sig förstådd och att förstå. Och det borde vara ett grundläggande behov att få hjälp att skydda sig själv för faror, och att andra och saker ska skyddas….

rör-inte-min-assistans

Vi som verkligen behöver assistans blir straffade för att några få IDIOTER har fuskat. Det känns orättvist.

Solen = lycka

Idag när bubben äntligen kom hem så ville han se på brandmän och poliser på TV. Men eftersom maken hade glömt att koppla in datorn till TV:n så fick jag tänka till. Jag ville inte åka till Kungsbacka och handla av två anledningar. Vi skulle behöva åka i lilla bilen och där sitter bubben fram och då stör han min körning ganska mycket och han slänger sig på tutan medans jag springer runt bilen för att öppna dörren då han ska ut. Dessutom fungerar inte centrallåset på bilen och det är ibland svårt att få med bubben när man måste låsa bilen. Dessutom skulle det också gått åt mycket pengar på Maxi om jag hade åkt dit…. Och det var inget speciellt vi behövde där… Så vi tog en promenad till Frillesås city. Där tog vi en fika och handlade lite yoghurt på konsum.

Vi gick också förbi lillkusinens förskola. Men jag gissar att alla barnen var inne och åt mellanmål för inga barn var ute och det var mellanmålstid.

Man måste hitta på saker annars blir man galen. Bubben gillar att hitta på saker och att fika är ju en mycket rolig aktivitet. Och Solen var riktigt skön och vi hittade ingen is att halka på. Lite is hittade vi i en bytta i trädgården. Den var han tvungen att undersöka.