Dagsarkiv: 6 september, 2011

Kontroll

Man vill ju ha kontroll över sitt liv. Man vill veta när man ska gå upp och hur länge man får sova…. Det vet man aldrig sedan vi fick bubben. Därför är dessa kortidsdygn viktiga för oss. För då får man sova hela natten. Och det behöver man då och då. Dessutom får bubben umgås med sin kompis på eftermiddagarna och kvällarna och kan då leka som andra 8-åringar gör.

Kontrollen fick jag verkligen lära mig att släppa när vi började misstänka att bubben inte utvecklades enligt den normala mallen. Det var otroligt jobbigt att liksom vänja sig vid detta nya liv. Det tog några år innan det liksom landade och att man kände sig bekväm i tanken. Det gjorde ont att se andra “normala” familjer och deras barn. Jag tyckte att de levde lyxliv och att de inte visste hur orättvist livet kunde vara. Jag kunde tycka att de var bortskämda med ett problemfritt liv. De tyckte ju att det var jobbigt om barnet skrapade knät eller liknande. Medan vi kunde bli glada över en diagnos som halsfluss på bubben. Vi åkte ju dit för befarad hjärnskakning efter att ha ramlat mycket….. Halsflussen kunde man ju medicinera och han skulle bli frisk. Men de första 6 åren hade vi ingen diagnos. Det gjorde att vi inte visste något alls. Vi visste inte hur han skulle utvecklas eller om han skulle utvecklas. Vi visste inte om han hade något som skulle förkorta hans liv. Vi visste bara det som hände just nu och ibland var allt svårt att se och svårt att lista ut vad som behövdes tränas på eller vad man skulle se upp med. Men när vi fick diagnosen så hade man någon slags mall. Vi kunde läsa om andra barn som hade samma sak och känna igen sig. Det är tydligen fullkomligt normalt att inte sova på natten. Det är inte vi föräldrar som är mesiga och inte klarar av att göra så att han sover. Det har gjort att man faktiskt tycker att man är en bra förälder som hjälper sin son att utvecklas efter sina förutsättningar. Och att nu har kommit i kontakt med andra “ängelmammor” på FB och kunna dela tankar och ge varandra tips.

På jobbet vill man att allt ska fungera. Helt kontroll kan man aldrig ha när man jobbar inom skolan med barn. Barn är spontana och påhittiga och apparater fungerar inte alltid som önskat. Men vilken lättnad det kändes att äntligen fått ut kopior av det som barnen ska jobba med imorgon. Så nu har jag så mycket kontroll över morgondagens lektioner som man kan….  Det är sååå jobbigt när apparater stör ens planering. Nu pratar jag främst om kopieringsapparater.

Idag har det varit ganska bra väder ända fram till ca 15. Så vi hann vara ute innan regnet kom idag. Imorgon hoppas jag att vädret inte är för blött  och att bubben blir glad när jag hämtar honom.

Den här bilden tog jag i helgen när det var sommarvarmt.

IMG_0167