Dagsarkiv: 20 mars, 2011

CSN….

Vi har funderat lite på vart alla våra pengar tar vägen…. Och såg att CSN tar en hel del. Vi kollade upp på deras hemsida och upptäckte att både jag och mannen hade en stor årsinkomst…. Tyvärr hade vi inte märkt av den själva Förvirrad. Men efter att räknat, läst och funderat så ska det väl stämma. Vinsten vi gjporde när vi sålde vår förra lägenhet räknas som en inkomst….. Det hade vi inte räknat med. Men OK. Vi betalar tillbaka lite extra iår. Det får väl gå.

Så här står det på CSNs hemsida:

 

Lån 1 januari 1989-30 juni 2001 (studielån)

CSN behöver veta din inkomst exempelvis när vi ska räkna ut hur mycket du ska betala varje år och om du ansöker om att få betala mindre på ditt lån per år (nedsättning). Då tittar vi på den sammanlagda inkomsten före skatt. I den sammanlagda inkomsten ingår följande:

1. Inkomst av tjänst

Som inkomst av tjänst räknas bland annat

  • lön
  • semesterersättning
  • ersättning från Försäkringskassan eller a-kassan.

Du får göra avdrag för resor till och från arbetet, på samma sätt som när du deklarerar.

2. Inkomst av kapital

Som inkomst av kapital räknas bland annat

  • ränteinkomster
  • utdelning på aktier
  • vinster du gjort om du sålt värdepapper
  • vinster du gjort om du sålt din bostad.

3. Inkomst av näringsverksamhet

Som inkomst av näringsverksamhet räknas inkomster som du har från en enskild firma eller ett handelsbolag. Från denna inkomst får du dra av kostnader för företaget.

Egen gjord mat

I fredags gjorde vi sushi. Det blev jättegott. Jag förberedde riset och köpte alla ingredienser. Sedan fick mannen pyssla ihop rullorna. Jag gjorde även en söt omelett för att det skulle vara till bubben….

Vi vuxna var supernöjda! Det kommer vi göra igen….. det var ju ett tag sedan…. vi har inte orkat. Men bubben hade svårt att förstå den japanska matseden med små risbollar, soja och Wasabi…. Och dessutom PINNAR att äta med… Vi skulle ha filmat det för han såg för rolig ut. Först drack han sojan… Det var ju salt så han fick dricka dricka efteråt. Dessutom hade jag blandat i lite wasabi i sojan och det var en konstig känsla i munnen…. Blinkar  Sedan tog han en sushibit genom att spetsa den med pinnen… tog den i handen och slickade på den.

IMAG0559

Jag talade om för honom att de små omelettbitarna var pannkakor…. Då letade han efter sylt(vilket är logiskt). Pannkakor utan sylt är ju inte kul. Så jag undrar vad japanerna hade sagt om de såg att man hällde på lite jordgubbssylt. Men han åt dem inte i alla fall…. Men han blandade jordgubbssylt med soja… Han såg ju att vi höll på så och försökte väl härma oss….

Så nästa gång vi vuxna äter sushi och bubben är med så får han blodpudding eller något.

Att göra dessa omeletter var spännande. Jag blev faktiskt riktigt nöjd.

IMAG0557

IMAG0558

Idag var vi också lite händiga i köket och gjorde egen pizza. Det blev mycket gott.

Vi hade tänkt greja i trädgården idag. Men eftersom solen inte kom fram var vi bara ute och rastade bubben i trädgården. Han tittade på sina uteleksaker och spred ut dem efter bästa förmåga innan jag plockade in de mesta i lådan igen.